Wednesday, September 26, 2012

budget list

assalamualaikum

budget list?? penting ke? bagi aq sangat penting (inherited from my mom) sebab kita boleh tahu ke mana duit kita menghilang.. kalau time sekolah dulu memang tak hingin nak tulis sebab dok hostel makanan semua disediakan..

tapi sejak di ipta, kita bukan lagi dilayan oleh orang.. kita kena berdiri atas kaki sendiri dan tiba tiba  diberi sedebuk jumlah wang yang banyak dalam bank whether from loan, scholarship or parents.. lagipon aq perasan ramai student sekarang ni tak endah pasal budget list.. pengsan kalau tak dapat manage.. so aq decide sediakan satu buku untuk budget list.. 

tak susah pon buat budget list..hanya tulis sem berapa, bulan berapa, tarikh, jumlah duit keluar masuk, dan tujuan.. habis bulan jumlahkan dan bandingkan dengan bulan sebelumnya atau selepasnya.. supaya kita boleh menyimpan untuk masa hadapan..

my previous sem

dengan budget list, anda tak perlulah mengamuk tak tentu pasal jika tiba tiba duit anda habis (even diri sendiri yang habiskan).. anda hanya perlu buka balik buku perbelanjaan dan cari tarikh dan bukti dimana anda habiskan wang anda... so anda akan satisfied..

dengan budget list juga, anda akan tahu bila dan kenapa duit anda masuk atau keluar.. honestly, aq ni suka berbelanja tapi aq lebih utamakan keperluan daripada kehendak.. tak pon tak payah beli sekarang, tunggu balik kampung cuti sem,, baru beli sebab guna duit parents.. dekat situ dah selamat dah duit kita.. ^-^
ok..harini kelas pukul 10 am

4 comments:

cik fadh said...

ermm bagus ade budget list ni..nnt da keje lagi kene ade list2 item yg dibeli, siap2 budget gaji yg masuk tu..bile da keje kite akan rase lg syg nk belanja duit tu..siyess !

D i n said...

betul tu dpt kawal arus kluar masuk duit dgn lebih cekap hehe pengguna bijak~

duniafana said...

saya suka...org kita xramai yang suka schedule2 nih

Idil Farhan said...

bgusya buat list duit kluar masuk!xramai yg buat rsnya.