Thursday, September 27, 2012

petua against bee

assalamualaikum

siapa yang tak pernah kena sengat dengan lebah/ tebuan? siapa yang tak pernah kena sengat, memang rugi sebab korang tak rasa sakit kena sengat macam mana.. ^-^,, aq pernah kena sengat time form 3 tapi dekat bahu.. agak pelik sebab biasa orang kena dekat kaki or tangan.. erm maybe tebuan jantan kot..

tulah first time aq kena, agak sakit sampai entah macam mana air mata aq boleh keluar.. then lepas tu terus call ayah then ayah cakap cuba cari coin satu sen.. lepas tu letak dekat tempat kena sengat tu seharian.. aq try dan its working, bengkak pon surut..

kenapa 1 sen? bukan 5 sen ke??

sebab coin 1sen made from copper.. tembaga dapat serap bisa kecil dengan segera.. kalau serangga kecil yang sengat bolehla letak, tapi kalau ular or haiwan bisa ke better pergi hospital dan cucuk dengan anti bisa.. tapi sekarang dah tak jumpa dah duit stiling 1 sen..

so siapa yang masih ada koleksi coin 1 sen anda patut simpan dan bersyukur sebab duit coin 1 sen lah yang paling berharga dan temahal di malaysia (sila rujuk web ni) .. selain itu dapat juga merawat bisa bisa sengatan serangga kecil.. ataupun boleh juga jual kepada yang ingin membeli dengan harga yang tinggi,..

jagalah kaki anda dari terpijak lebah dan disengat..
kenapa aq cerita pasal lebah?


sebab  kelmarin asrama kami diserang lebah..mula mula ingat kekatu sebab benda tu asyik duduk dekat lampu saja rupanya lebah.. kami tak perasan pon sampai kawan aq terpijak lebah tu.. so untuk lebih selamat pakailah selipar dalam bilik..
hari ni kelas pukul 3 pm..

1 comment:

Citrus Azwa said...

hye...santekk yellow shoes tu..cute mcm tuannya..hihih..dtg sini jenjalan..jalan2 teratak saya di sini http://www.garapankenangan.blogspot.com