Monday, January 20, 2014

Kek Batek

Assalamualaikum

Alhamdulillah selamat sampai UTM 4 petang tadi.. haritu cuti sajalah buat kek batek alang alang semua bahan dah sedia ada.. rasanya semua orang tahu buat resepi kek batek yang simple ni.. even kek batek yang senang nipon aq banyak kali fail buat.. kali ini lah jadi pulak..


bahannya hanyalah biskut marie, susu pekat, butter, dan milo..(tapi aq guna coklat)


mula mula cairkan butter atas api bersama dengan 1/2 susu pekat dan serbuk coklat.. gaul atas api sederhana dan sampai sebati..


lepas dah sebati, masukkan biskut marie yang telah dipatah dua.. gaul bersama sama


gaul sampai biskut sebati dengan acuan coklat tapi jangan terlalu hancur biskut..


seterusnya masukkan biskut marie dan acuan yang digaul tadi ke dalam loyang,,mampatkan acuan dalam loyang dan sejukkan dalam peti ais.. biarkan semalaman

kek batek
then, boleh dipotong dan dimakan.. erm tiba tiba pula rasa teringin nak makan dekat uni ni.. kalau dekat rumah tak terasa pula anak tekak nak makan lagi lagi kalau buat sendiri memang tak akan makan..
ok selamat mencuba

7 comments:

Teena Tna said...

Dah lamanya tak makan kek batik....

Amanina Mads said...

sedapnya.. lama juga xmakan

Nina Hamdan said...

Kek yang paling senang dan selalu saya buat.. hehehe

Love CikPuteh said...

nice...singgah...follow

Razi ten said...

Okay now I know the method, I seriously want to try this xD
It wasn't that hard eh..

Ainur Athikah said...

Sedap..kawan pun pernah sekali bawak kek batik. :)

Noe said...

sedapnya..dah lama x buat...