Thursday, April 10, 2014

Homemade Breadcrumb

Assalamualaikum


Dulu bila dengar perkataan "Breadcrumb" selalu terfikir kenapa nama dia breadcrumb? rupanya sebab dibuat daripada roti.. yang bezanya cuma warna, ada berwarna oren ,dan ada yang colourless.. so google la cara nak buat serbuk roti.. rupanya ada banyak cara yang mudah, so far jumpa 4 cara,,jenis aq ni pula, aq tak yakin selagi tak cuba sendiri.. so trylah cuba keempat empat cara ni.. memang mudah dan menjadi.. biasanya orang buat serbuk roti ni kalau roti yang dah lama..

bahan bahannya mestilah roti sebagai bahan utama.. kalau nak buat roti fibre lagi bagus..


A) cara pertama: goreng atas api tanpa minyak..

B) cara kedua: bakar roti dalam toaster/oven..

C) cara ketiga: sejukkan roti dalam peti sampai keras

D) cara keempat: jemur roti bawah matahari sampai keras


Semua kaedah tadi lepas dah goreng / bakar / sejuk / jemur, blender kering semua roti sampai betul betul hancur..





senang saja kan semua bahan bahannya, sangat sesuai dengan orang yang selalu menggunakan serbuk roti.. tak payah beli dah.. kalau serbuk roti warna oren tu,tak tahulah pula letak warna apa..
ok selamat mencuba thanks for read

1 comment:

Yana Libra said...

ooo..cam senang je nak buat ye~